Benlik Saygısı ve Özgüven


Benlik Saygısı ve Özgüven
      Merhaba sevgili öğrenciler. Bugün sizlere benlik saygısı kavramından bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi hepimizin benlik algısı farklıdır. Benliğimizi algılama şeklimiz ve benliğimize duyduğumuz saygı azalırsa özgüven eksikliği ortaya çıkar. Bu da hayatın her alanında bizi daha olumsuz deneyimlere götürür.
      Öncelikle kişiliğimizin 0-6 yaş arasında büyük bir kısmının oluştuğunu belirtmem gerekiyor. Fakat kişilik gelişimi ömür boyu sürer. 50 yaşında da kişiliğimize bir yenilik katabiliriz. Aslında monoton gibi görünen ama çok değişken olan kişiliğimizle ilgili algılarımızın değişmesini de normal karşılıyorum. Bazılarımız kendisini çok severken bazılarımız ise kendisini hiç sevmez hatta nefret edebilir. Hatta biraz öncede söylediğim gibi bu zaman zaman değişir. Genelde kendimizi sevdiğimiz de mutlu zamanlar geçiririz. Bu sebeple daha çok kendimizi sevmediğimizi zamanlar üzerine düşünmeliyiz  Peki, kendimizi neden sevmeyiz?
·         İnsanların düşüncelerini gereğinden fazla önemsediğimiz için olabilir. Yani kendimizden çok memnun olduğumuz zamanlarda birisinin söylediği olumsuz bir yorum  tekrar düşünmemize ve benlik saygımızın düşmesine sebep olabilir.
·         Başarısızlıklarımız da benlik saygımızın ve kendimize olan güvenimizin düşmesine sebep olur. Fakat bilmeliyiz ki en büyük başarıların altında yaşadığımız başarısızlıklar ve o başarısızlıktan çıkardığımız dersler vardır.
·         Anne ve babamızın bize karşı olan tutumlarının değişmesi, daha negative tutumlarla karşılaşmamız da benklik saygımızda düşüşe neden olabilir.
·         Stres ile baş edebilme kapasitemiz de benlik saygımızı düşürebilir ve böylece özgüven ekskliği ortaya çıkabilir. Unutmayın yaşadığınız her üzücü olay ve kriz durumları, bunlarla başedebildiğiniz sürece benlik saygınızı güçlendirir.

     Bunlar gibi bir çok neden sayılabilir. Ama önemli olan, dışarıdan gelen yorumları olması gerektiği kadar düşünerek, stres ile baş etme konusunda ailemizden destek alarak ve başarısızlıklarımıza gereğinden fazla üzülmeyerek benliğimize olan saygımızı kaybetmemeliyiz. Unutmayın, siz kendinizi sevmezseniz ve saygı duymazsanız kimse size saygı duymaz. Görüşmek üzere. Hoşçakalın.



Yorumlar

Popüler Yayınlar