Sorumluluklarımızı Düşünelim

    Hepimizin bir çok alanda sorumlu olduğu konular var. Mesela, bazılarının gidip 8 saat ya da daha fazla zaman harcaması gereken bir işi var. Bazılarının akşam yemek hazırlamaktan ve karınlarını doyurmaktan sorumlu oldukları çocukları var. Bazılarının ise, yemeğini yedirmek ve ilaçlarını vermekten sorumlu olduğu 90 yaşında anneleri babaları var. Bu saydıklarımdan hepsi size ne kadar zor geldi değil mi? 

    Birincisi sorumluluk dediğimiz zaman aklımıza hep zor ve yapmaktan çok hoşlanmadığımız konular geliyor. Yani sorumluluklarımız zorunluluklarımız mı? Evet  birbiriyle çok alakalı.  Çünkü mesela borcumuz var ve para kazanmak zorundayız. Ve doğal olarak bu borcu ödemekten sorumlu oluyoruz. Yani bu bizim sorumluluğumuzda. Ama adına zorunluluk dediğimiz zaman bana çok "itici" geliyor. O yüzden "çalışmak zorundayım" değilde "çalışmaktan sorumluyum" dediğinizde daha güçlü hissetmiyor musunuz? İkinci olarak bahsetmek istediğim de tam olarak bu. Zorunluluk bana başka birinin sizi o şeyi yapmak için zorunlu tutmasını anlatıyor. Ama beni kimse kredi çekip borçlanmam için zorlamadıysa bunu ödemek için çalışmam bir zorunluluk değil de sorumluluk gibi geliyor. Ya da karnını doyurmam ve bakımını yapmam gereken bir çocuğum varsa bu benim için bir zorunluluk değil, benim sorumluluğumda olan bir şey olmalı. Ama günlük dilde sürekli "yemek yapmak zorundayım" ya da "işe gitmek zorundayım" ifadelerini duyuyorum. Ama bunlar sizin seçiminiz ve sizi kimse bunları yapmaya zorlamıyor. Sizin kararınızdı. 

    Şimdi bütün zorunluluklarınızı düşünün. Tabiki hayatınızda zorunluluklarınızda var. Mesela, iş yerinizde size işiniz dışında verilen bir görev varsa ve bunu hemen yapmanız gerekiyorsa, yapmadığınız zaman işinizi kaybedecekseniz bu sizin için bir zorunluluk olabilir. Ya da okuduğunuz bölümün dışında bir işte çalışıyorsanız, bazı şartlar dışında, bu sizin için bir zorunluluk olabilir. Ama mesleğinizi ya da mesleğinizi içeren, benzer bir işi yapıyorsanız bu kesinlikle sizin sorumluluğunuzdur. Ve daha rahatlatıcı bir durumdur. 

  Bence zorunluluklarımızdan olabildiğince,imkanlar dahilinde sıyrılıp sorumluluklarımızla yaşamayı başarabilirsek çok daha mutlu olabiliriz. Çünkü her zaman sorumluluklarımızın bizim seçimimiz olduğunu biliriz ve buna göre yaşarız. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar