Depresyon ve Anksiyete Hakkında Farkındalık


     Sizlere çocuklarımız hakkında değil de bizlerinde zaman zaman yaşayabileceği bazı sıkıntılı durumlardan bahsetmek istiyorum.
      Bunların başında depresif belirtiler göstererek tanısı konulan “Major Depresif Bozukluk” dediğimiz bir rahatsızlık var. Eğer son iki hafta içinde kendinizi hiç daha önce olmadığı kadar bitkin, yorgun, üzüntülü hissediyorsanız, eğer iştahınızda daha önce hiç olmadığı kadar artış ya da azalma varsa, uykularınız da bir problem yaşıyorsanız, düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın değiştiğini ve bundan kötü etkilendiğinizi düşünüyorsanız ve en önemlisi kendinize olan güveninizde bir azalma varsa mutlaka bu konuda bir uzmana başvurmalısınız.
     İkinci olarak baktığımızda “Anksiyete Bozukluğu” dediğimiz rahatsızlıkta ise, kaygı seviyenizin hiç olmadığı kadar arttığını fark etmeniz gerekmektedir. Bu tanının konulması için bir  çok yöntem kullanılır. Fakat sizlerin kendinizde bunu fark etmeniz için terleme, ellerde titreme, nefes darlığı, boğuluyormuş gibi hissetme, çabuk öfkelenme gibi durumları dikkate almanız gerekir.
     Aslında bunların hepsini kişisel işlevselliğinizin bozulması durumuyla çözebilirsiniz. Yani eğer son iki haftadır kendinizde fark ettiğiniz değişiklikler varsa ve bunlar sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
     Aynı şekilde çocuklarınız için de düşünebilirsiniz. Hatta çocuklar kendilerini daha iyi belli ederler. Onları gözlemlemeniz daha kolay olur. Değişim bir çok şeyin habercisidir. İyi yönde değişiyormuşsunuz gibi gelir fakat durum farklı olabilir. Herkese çocuklarıyla birlikte geçireceği güzel hafta sonları diliyorum.

  Aile Danışmanı-Psikolog Aykut Öztürk

Yorumlar

Popüler Yayınlar